مرروری بر تمرینات ورزشی با کمک جریان های الکتریکی EMS یا Electric Muscle Stimulation

Electric Muscle Stimulation

الناز بهرامی*[۱]

چکیده

مقدمه: تحریک الکتریکی کل بدن جدیدترین متد ورزشی در دنیاست که در آن تمامی گروه ھای عضلانی بدن به صورت همزمان  فعال می گردند این واژه اساسا به معنی برانگیختگی سیستم عضلانی بدن، توسط تکانه های الکتریکی یا به اصطلاح برانگیختگی الکتریکی می باشد. بسته به فرآیند تمرین، الکترودهای متفاوتی از لحاظ شکل، سایز و جنس استفاده می شوند. در تمرینات ورزشی امروزی بیش از همه “سیستم تمرین کل بدن” جایگزین تمرینات دیگر شده است و برای این منظور از سیستمی استفاده می شود که در آن ۱۰ جفت الکترودهای مسطح به صورت کاملا هوشمندانه در یک جلیقه ، کمربند، بازو بند و پا بند تعبیه شده و امکان انقباض تمامی گروه های عضلانی بدن را ایجاد می کند.

این تمرین بر پایه اصول نرمال و طبیعی بدن است که انقباض در عضلات با آگاهی صورت گرفته و حرکات هدف دار انجام میگیرند. شما با استفاده از این متد می توانید تمامی عضلات خود را بدون استفاده از وزنه  فعال کنید. به این صورت که انقباضی که در عضلات به واسطه وزنه ها رخ می دهد توسط دستگاه انجام می شود. این امر منجر به نتایج قابل توجهی در افزایش حجم عضله های بدن بدون حمل وزنه های سنگین می شود.

هدف این مقاله مرروری بر تمرینات ورزشی با کمک جریان های الکتریکی است

 روش کار : خلاصه مقالات پایگاه های اطلاعاتی  ایرانداک، SID ، نور، scholar Google، ، Journal of Rehabilitation Medicine PubMed ، American Journal of Sports Medicine Cochrane و ژورنال های طب ورزشی بین سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۲۰ برای شناسایی تمام مطالعاتی که به بررسی  تمرینات ورزشی با کمک جریان های الکتریکی به کار برده اند ، صورت پذیرفت. و در نهایت با توجه به معیارهای تعیین شده از ۱۰۷ مقاله به دست آمده، ۲۲ مقاله مورد مقایس قرار گرفتند.

نتیجه نشان داد  مفاصل شما هیچگونه فشاری را متحمل نشده و از آسیب های روش های رایج بدنسازی حفظ می گردند.این متد آثار متفاوتی را به همراه دارد: از قوی کردن عضلات کمر، شکم و کف لگن که به سختی قابل تغییر هستند گرفته، تا قدرت بدنی، فرم گیری شکل بدن و رشد عضلات را می توان با این روش انجام داد. در این بین بهبود قوای استقامت نیز با این روش ثابت شده است، به خصوص در افرادی که قبلا تمرینات ورزشی کمی انجام داده اند. همچنین این متد در ورزش های رقابتی جهت بهبود سرعت و استقامت ورزشکاران یا جبران عدم تعادل عضلانی آنها استفاده می شود.

واژگان کلیدی : جریان های الکتریکی ،تمرینات ورزشی ، ورزشکاران

مقدمه

EMS-TRAINING چگونه عمل می کند؟

در واقع کار EMS به وسیله فرکانس های پایین در حدود ۱۵۰ ضربه در ثانیه و نیروی خفیف جریان برق کمتر از ۱۰۰ مگاآمپر که برای انسان و قلب بی خطر هستند، انجام می گیرد و به طور همزمان تمرین موثری بر ساختار عضلانی بدن انجام می گیرد. هر ضربه با یک تکان ناگهانی همراه است. بعد از تعداد معینی ضربه متوالی که در مدت کوتاه و با شدت مشخصی انجام می گیرد، تمامی عضله ها دچار انقباض می شوند، دقیقا به مانند تمرینات سنتی ورزشی. اغلب در پایان کار، تحت فرمان مغز، عضلات حرکات خود را با ضربه های الکتریکی هماهنگ می کنند. حین تمرینات EMS این فرمان ها از الکترود ها به بیرون صادر می شوند.

برای عضلات شما فرقی نمی کند که این فرمان از کجا آمده باشد، در هرصورت واکنش آنها یکی ست: منقبض شدن. در حین تمرینات مدرن EMS به سادگی منتظر نمی مانیم تا اتفاقی بیفتد، بلکه به صورت ایستا یا پویا ورزش می کنیم; یعنی عضلات با آگاهی منقبض شده و حرکات هدف دار انجام می گیرند. برخلاف تمرینات سنتی، این تفاوت به هیچ وجه منجر به بالا رفتن وزن نمی شود، بلکه منجر به ساخت حجم عضلانی می شود.

EMS-TRAINING چه برتری های نسبت به تمرینات ورزشی سنتی دارد؟

برتری (ای ام اس) در برانگیختگی بالای فیبرهای عضلانی که سریع منقبض می شوند قرار گرفته است. این فیبرهای عضلانی نقش بخصوصی در فرآینده عضله سازی و تولید توان سرعتی ایفا می کنند. حین تمرینات سنتی تنها در صورت شدت کافی تمرین، در پایان هر جلسه فیبرها منقبض می شوند و در این حالت فشار زیادی برروی مفاصل و رباط ها قرار میگیرد، ولی در حین تمرینات (ای ام اس) به دلیل عدم وجود بار اضافی فشاری به آنها وارد نمی شود. به همین دلیل است که به تمرینات سنتی، “متد ملایم” نیز میگویند، درحالیکه (ای ام اس) با شدت بیشتری بر ماهیچه ها اثر میگذارد و اغلب بسیار سخت و انرژی بر است.

با (ای ام اس) شما حتی میتوانید فراتر از نقطه ی شکست عضلانی نیز ورزش کنید. هنگام انجام تمرینات (ای ام اس) ، فشار بسیار کمتری بر قلب و دستگاه گردش خون وارد می شود. در حالیکه حین تمرینات سنتی، بالا و پایین رفتن مداوم منحنی ضربان قلب و فشار خون (با حداکثر فشارخون حدود ۳۰۰ میلیمتربرجیوه) را مشاهده میکنیم، میزان هردو حین تمرینات (ای ام اس) بسیار پایدار و به طور نسبی پایین می باشند.

همچنین به دلیل شمار زیاد عضلات بکار گرفته شده، به طور همزمان بهبودی عظیمی در میزان تحمل و استقامت بدن ایجاد می شود. مطالعات کلینیک تخصصی باد اوینهازن آلمان بر روی بیماران قلبی نشان می دهد که (ای ام اس) همچنین به عنوان تمرینی برای افراد با قوه ی بدنی پایین نیز بسیار ایده آل می باشد. قطعا بزرگترین برتری این متد، کارایی دست نیافتنی آن است: ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تمرین فشرده درهفته به خوبی کافی ست تا به نتایجی برسید که قبلا با ساعت ها تمرین به آن دست می یافتید(آمارو[۲] و همکاران ،۲۰۱۸)

 EMS-TRAINING در زمینه ی تمرینات قدرتی چگونه عمل می کند؟

این تمرین ها در کنار افزایش بافت عضلانی، بیش از همه بر ماکسیمال قدرت و استقامت بدنی تاثیر می گذارند و درطی آن مهارت های حرکتی متفاوتی تحت تاثیر قرار می گیرند. تمرکز تمرینات بر افزایش حداکثر قدرت استقامتی فرد قرار میگیرد. در یکی از مراکز تحقیقاتی دانشگاه بایروت آلمان، حداکثر توان قدرتی حین انجام تمرین لت، با (ای ام اس) حدود ۱۲ درصد افزایش یافته. چندین بررسی دیگر نیز افزایش چشمگیر حداکثر توان قدرتی حین انجام تمرینات (ای ام اس) را به کرار ثابت کرده اند. توان استقامتی بدن نیز حتی در مواردی تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است!! این نتایج می تواند برای افراد غیرورزشکار نیز جالب باشد، چرا که این نتایج به این معناست که در طول روز توان بیشتری خواهند داشت و در کل احساس سلامتی خواهند کرد. چه هنگام باغبانی و یا بازی کردن با بچه ها و چه در محل کار(فیلوپویچ[۳] و همکاران ،۲۰۱۶)

 آیا میتوانم با متد (ای ام اس) وزنم را کاهش دهم؟

صد درصد! البته باید کمی صبور باشید، چرا که به دلیل ساخت همزمان بافت عضلانی عاری از چربی، وزن شما به مقدار زیادی کم نخواهد شد. بافت عضلانی از چربی سنگین وزن تر است و در اکثر موارد، این وزن آرام تر از درصد چربی بدن کاهش می یابد. علاوه بر این درصد بافت عضلانی رو به افزایش، روند سوزاندن چربی را سرعت می بخشد، چرا که عضلات انرژی زیادی مصرف میکنند. به این صورت متابولیسم پایه ی بدن شما افزایش می یابد وحتی در فواصل استراحت بین آیتم های ورزشی هم وزن کم می کنید. اما این اصلا مهم نیست که بر روی ترازو چه اتفاقی می افتد، مهم این است که بدن شما چگونه تغییر میکند. و در اینجاست که آمارو نتایج به وضوح متد (ای ام اس) را تایید می کنند! ۸۵ درصد شرکت کنندگان در یک مطالعه ی بزرگ در دانشگاه بایروت آلمان اثرات مثبت تغییر فرم بدنشان را تایید می کنند.

و جالب ترین نکته در این بررسی ها اینجاست: بیشترین تغییرات ثبت شده برای خانم ها در قسمت های دور کمر، باسن و ران ها بوده است، قسمت هایی که عموما برای خانم ها مشکل ایجاد می کنند! بر عکس، مردان بیشترین کاهش وزن را در شکم خود احساس کرده اند و در بازوان، سینه و ران هایشان مشاهده ی افزایش حجم بوده اند. با جایگزین کردن یک رژیم غذایی مناسب، تمرینات متد (ای ام اس) به صورت بهینه عمل خواهند کرد(جی[۴] و همکاران ،۲۰۱۸)

 قبل و بعد از تمرینات به چه نکاتی باید توجه کرد؟ بسیار مهم است که قبل از تمرین، به اندازه ی کافی مایعات بنوشید. علاوه بر این مهم است بدانید که نباید با معده ی کاملا خالی ورزش کنید: خوردن یک وعده ی غذایی کوچک دارای کربوهیدرات کمک می کند تا بتوانید تمرینات را به خوبی انجام دهید. بعد از ورزش نیز مایعات زیادی بنوشید تا آب از دست رفته ی بدن را دوباره بازیابی کنید. به غیر از آب، شیک های پروتئین نیز گزینه ی مناسبی هستند، تا روند عضله سازی صورت پذیرد و مواد مغذی سوزانده شده، به بدن بازگردانده شود(فیلوپویچ  و همکاران ،۲۰۱۶)

 استفاده از متد (ای ام اس) برای چه افرادی توصیه نمی شود؟

افرادی که مبتلا به بیماری های قلب و گردش خون، سرطان و صرع هستند و یا دارای دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب می باشند، نمی توانند در تمرینات (ای ام اس) شرکت کنند. خانم های باردار نیز قادر به انجام تمرینات نخواهند بود، البته بعد از زایمان میتوانند در تمرینات شرکت کنند. در صورتی که شما مبتلا به سرماخوردگی و یا عفونت باکتریایی شده اید، بهتر است که مربی تان شما را مرخص کند. (جی  و همکاران ،۲۰۱۸)

Electric Muscle Stimulation قابل اطمینان است؟

بله، چرا که در متد (ای ام اس) تنها با ساختار عضلانی اسکلت بدن سر و کار داریم و عضلات اعضای داخلی بدن و همچنین قلب به هیچ عنوان درگیر نخواهند شد. بنابراین همه میتوانند بدون هیچ شک و تردیدی نسبت به دستگاه های ما، پیشرو بازار جهان، تمرین داده شوند. علاوه بر این تا به امروز تحقیقات بی شماری فواید آشکار و قابل اطمینان بودن متد (ای ام اس) را تایید کرده اند.

 آیا تمرینات (ای ام اس) به بهبودی پوست و بافت بدن به طور مثال سلولیت نیز کمک می کند؟

در این مورد هم متد (ای ام اس) به نتایج بسیار خوبی رسیده و آنها را ثابت کرده است. از آنجا که حین این تمرینات عضلات بسیاری باید به طور همزمان با یکدیگر فعالیت کنند، متابولیسم بدن به شدت برانگیخته شده و همین فرآیند باعث از بین رفتن سلولیت ها و بافتهای شبیه آن می شود. علاوه بر آن نقش ساختار عضله ای بدن در این فرآیند بسیار موثر است، و دقیقا همینجاست که تمرینات (ای ام اس) بسیار موثر واقع می شود.

 آیا می توانم با تمرینات متد (ای ام اس) ساختار عضلانی بدنم را تقویت کرده و افزایش دهم؟

طبق گفته های پروفسور واینک از دانشگاه ارلانگن آلمان، یکی از اساسی ترین فواید (ای ام اس) عضله سازی است. البته باید توجه کرد که برای این کار پشتکار و شدت تمرینات نیز ضروری ست، چرا که نابرده رنج گنج میسر نمی شود!

عضله سازی نیازمند تمرینات شدید و خسته کننده و استراحت کافی در میان آیتم های تمرینی می باشد. بر طبق تحقیقات انجام شده، میزان آنزیم های کراتین موجود در خون که به عنوان مقیاسی برای شدت تمارین محسوب می شود، درحین تمرین های (ای ام اس) حدودا تا ۱۸ برابر بیشتر از تمرینات عضله سازی قدیمی می باشد. به دلیل اینکه تمرینات (ای ام اس) سختی بالایی دارند، تجدید نیرو و احیای بدن نیز باید از توجه ویژه ای برخوردار باشد. بعد از یک ورزش طولانی مدت و مکرر، به همان نسبت زمان تجدید نیرو و احیا نیز طولانی تر می شود. پس بهتر است که ورزش کوتاه و فشرده، زمان استراحت به میزان کافی و تغذیه مناسب باشد. توجه داشته باشیم که عضلات در حین ورزش ساخته نمی شوند، بلکه پس از آن!(پانو[۵] و همکاران ،۲۰۱۹)

 این متد چگونه به درد کمر کمک می کند؟

اکثر مشکلات مربوط به کمر به دلیل ضعف سیستم عضلانی و یا عدم تعادل عضلانی فرد به وجود می آیند. در اینجاست که تمرینات (ای ام اس) به کمک می آیند: ما به کمک این تمرینات به سرعت ساختار عضلانی بدن شما را بازسازی کرده و به شما برای داشتن تحرکی بهتر و بدنی سالم تر یاری می رسانیم. تحقیقات انجام شده به طرز شگفت آوری ثابت می کنند که مشکلات مربوط به کمر در افراد مورد مطالعه قرار گرفته بعد از تنها چندروز تمرین به طرز واضحی کاهش یافته و یا حتی به طور کلی از بین رفته اند.

رمز موفقیت ما در برانگیختن عمیق ترین عضلات ثابت بدن است.علاوه بر این، با انجام تمرینات (ای ام اس) حالت ایستادن شما نیز بهبود می یابد. شما قادر خواهید بود دوباره به درستی بایستید و راه بروید! یک بررسی در دانشگاه فنی مونیخ تاثیر تمرینات (Electric Muscle Stimulation) برعضلات ثابت کمر، که در بیماران دارای کمر درد به شدت ضعیف هستند را با تاثیر تمرینات درمانی رایج که به نام (کا جی جی) معروف هستند، مقایسه کرده است: نتایج نشان می دهد که روش درمانی (کا جی جی) باعث کاهش حجم عضلانی این قسمت شده، در حالی که تمرینات (ای ام اس) میانگین حجم عضلانی بدن را به طرز قابل توجهی افزایش داده است

Electric Muscle Stimulation

 آیا برای انجام تمرینات این متد باید به میزان خاصی از امادگی جسمانی رسیده باشم؟

خیر.

این متد اساسا در هر سنی و با هر میزان آمادگی جسمانی قابل اجرا است. ازآنجا که این تمرینات همواره به صورت انفرادی کنترل و تطابق داده می شوند، مصرف کنندگان نیز میتوانند خود را با هر موقعیت و تمایلی وفق دهند. حتی گاهی اوقات نداشتن آمادگی جسمانی و تجربه ورزشی به نفع مصرف کنندگان است، چرا که آنها با انجام دوره ی تمرینات، باعث بهبود مفاصل خود شده و همچنین با کمک مربی شخصی از مراقبت ویژه بهره مند می شوند. (پانو  و همکاران ،۲۰۱۹)

Electric Muscle Stimulation چه احساسی بر روی بدن ایجاد می کند؟

یک احساس لرزش شدید که ۴ ثانیه به طول می انجامد و باعث سفت شدن تمامی عضلات می شود. شدت این لرزش احساس می شود ولی هیچ احساس دردی به وجود نمی آورد. ورزش کردن با (ای ام اس) می تواند در شما احساس خستگی بسیاری به وجود بیاورد و روز بعد از تمرینات، حتما احساس درد عضلانی خواهید داشت، و این دقیقا هدف تمرینات سخت و کوتاه مدت ماست. (آمارو  و همکاران ،۲۰۱۸)

Electric Muscle Stimulation

مروری بر تحقیقات پیشین

در مطالعه ای که توسط کملر[۶] و همکاران (۲۰۱۶) صورت پذیرفت ، در افرادی که از تحریک الکتریکی کل بدن استفاده کرده بودند ، افزایش حجم توده ی عضالنی مشاهده شد همچنین در تحقیقی که توسط کملر و همکاران (۲۰۱۰ و۲۰۱۶) انجام شد تغییرات قابل توجهی در کاهش حجم توده ی چربی مشاهده شد.

طبق مطالعه ای که توسط فلیپویچ[۷] و همکاران (۲۰۱۵ و۲۰۱۶) انجام شد ، تحریک الکتریکی کل بدن بر افزایش قدرت بدنی و همچنین بهبود مهارت های ورزشی موثر است ، همچنین در مطالعه ای که توسط کملر و همکاران (۲۰۱۰) صورت پذیرفت، نشان داد که افرادی که از تحریک الکتریکی کل بدن استفاده کردن نسبت به افرادی که از تمرینات قدرتی با شدت کم استفاده کرده بودند، میزان کالری سوزی بیشتری داشتند و نیز تحریک الکتریکی کل بدن به عنوان ابزاری بر روی ترکیب بدن و پارامترها قدرت تمرکز دارد (کملر و همکاران ،۲۰۱۰)

 طبق مطالعات کملر و همکاران (۲۰۱۶) تحریک الکتریکی کل بدن برای افراد سالمند یا افرادی که دچار سارکوپنی شده اند و یا نمی توانند و یا تمایلی به انجام تمرینات قدرتی برای حفظ توده ی عضالنی ندارند ، می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای حفظ توده ی عضالنی، قدرت عضالنی و ترکیب بدنی مورد استفاده قرار بگیرد ، مچنین کملر و ه همکاران (۲۰۱۵) نشان دادند که تحریک الکتریکی کل بدن بر افزایش قدرت و حجم عضالت در زنان سالمند مؤثر است، همچنین تحریک الکتریکی کل بدن یک ابزار آموزشی مناسب برای افراد دارادی کمر درد مزمن می باشد ( کملر و همکاران ،۲۰۱۷).

و نیز طبق مطالعه ای که توسط کملر و همکاران (۲۰۱۸) انجام شد، تحریک الکتریکی کل بدن ابزار مناسبی برای افزایش قدرت باالتنه در افراد مبتال به کمرد درد مزمن می باشد ، همچنین طی مطالعه ای که توسط دِرِک[۸] (۲۰۱۸)  صورت گرفت، تحریک الکتریکی باعث افزایش قدرت عضالت دو قلو و همسترینگ می شود و منجر به افزایش قدرت و سرعت دویدن می شود و نیز باعث افزاش قدرت عضالت چهارسر ران شده که منجر به کاهش نیروی دریافتی از زمین می شود.

طبق مطالعه ای که توسط پریگل جی[۹] و همکاران (۲۰۱۸) صورت پذیرفت استفاده از تحریک الکتریکی  در مردان جوان سالم تأثیرمنفی بر روی عوامل قلبی و ریوی و روانی و فیزیولوژیکی نداشته است. در عوض ، استفاده از تحریک الکتریکی کل بدن باعث بهبود فشار خون سیستولیک و جذب اکسیژن می شود. این مطالعه همچنین تأیید کرد که ۶ هفته آموزش تحریک الکتریکی کل بدن می تواند فاکتورهای روانشناسی را بهبود بخشد.

لطافت کار و همکاران (۱۳۹۵) پژوهشی با عنوان بررسی اثربخشی پروتکل جامع تمرینی عضالت ستون فقرات با و بدون تحریک الکتریکی  عملکردی در افراد سالمند دارای ناهنجاری هایپرکایفوزیس عملکردی انجام دادند نتایج نشان داد پس از یک دوره تمرینات جامع تمرینی با و بدون تحریک الکتریکی عملکردی، نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری در میزان زاویه کایفوز وجود داشت همچنین، در بررسی تفاوت بین گروهی نیز نتایج نشان دهنده عدم تفاوت معنی دار بین گروه تمرینات جامع تمرینی با تحریک الکتریکی عملکردی و بدون تحریک الکتریکی عملکردی بود با توجه به یافته های تحقیق، پیشنهاد میشود که تمرینات جامع تمرینی جهت بهبود میزان زاویه کایفوز و پیشگیری از عوارض آن در این قشر از جامعه، در کنار سایر برنامه های درمانی گنجانده شود.

شجاع الدین و همکاران (۱۳۹۲) پژوهشی با عنوان تاثیر یک دوره برنامه منتخب تمرینی با و بدون کاربرد دستگاه تحریک الکتریکی بر درد و عملکرد ستون فقرات دختران جوان مبتال به کمر درد مزمن. انجام دادند  نتایج نشان داد تمرینات منتخب با و بدون دستگاه تحریک الکتریکیمنجر به بهبود عملکرد و کاهش درد بیماران شد و هر چند این بهبود در گروه با کاربرد  شاخص تر بود ، اما دو گروه به طور معنا داری برتری نسبت به هم نداشتند.

احدی (۱۳۹۰) پژوهشی با عنوان بررسی و مقایسه اثر ۶ هفته تمرینات قدرتی و تحریک الکتریکی بر میزان قدرت عضله ی ۴ سر رانی دختران بسکتبالیست شهر اهواز انجام داد نتایج نشان داد هر دو روش تمرینات قدرتی و تحریک الکتریکی باعث افزایش قدرت عضله ۴ سر رانی بسکتبالیست های دختر می شود اما بین این ۲ تمرین اختالف معناداری وجود دارد ، به طوری که تمرینات قدرتی ۵/۱ برابر بیشتر از تمرینات تحریک الکتریکی باعث افزایش قدرت عضله ۴ سر رانی بسکتبالیست ها می شود.

Electric Muscle Stimulation

روش کار

مطالعه ی حاضر از نوع مروری می باشد که با بررسی مقاالت داخلی و خارجی در رابطه با متغییر های تحقیق انجام شد ه است. فرایند انتخاب مقالات شامل چند مرحله است ، مرحله ی اول شامل جست و جوی مقاالت در پایگاه های تخصصی ایرانداک ، SID ، نور ، Google scholar ،  American Journal of Sports Journal of Rehabilitation Medicine ، Cochrane و ژورنال های طب ورزشی بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ برای شناسایی تمام مطالعاتی که تحریک الکتریکی را به صورت هم زمان در تمرینات ورزشی با کمک جریان های الکتریکی به کار برده اند ، صورت پذیرفت. مقاله های مرتبط مورد استفاده قرار گرفتند. در مرحله بعدی مقالات  مرتبط بر اساس عنوان و چکیده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. معیارهای ورود و خروج مطالعاتی که افراد انسانی را بدون محدودیت در سن ، جنس یا شرایط فیزیکی مورد بررسی قرار دادند ، مورد توجه قرار گرفتند ، شرکت کنندگان در این مطالعات می توانستند از شرایط سالمت جسمانی برخوردار باشند و یا اینکه از بیماری رنج می بردند که تحریک الکتریکی کل بدن می توانست به عنوان یک روش درمان احتمالی مورد استفاده قرار بگیرد ، مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفت که تحریک الکتریکی بدن را به طور هم زمان برای کل بدن در اندام باال تنه و پایین تنه مورد استفاده قرار دادند همچنین برای جستجوی کامل تر در این مطالعه، منابع مقالات  نیز برای یافتن مطالعات مرتبط، مورد بررسی قرار گرفتند معیارهای خروج نیز شامل مطالعاتی شد که متن کامل مقاله در دسترس نبود، مقالات تکراری بود، مقالاتی که نمونه ی مشخصی نداشت، نحوه ی اجرا مشخص نبود و مقالات غیر مرتبط با موضوع مورد مطالعه بود، در نهایت از بین۱۰۷ مقاله فارسی و التین، ۲۳ مقاله مورد استفاده قرار گرفت (۶ مقاله فارسی و ۱۷ مقاله انگلیسی ).

تمرینات ورزشی با کمک جریان های الکتریکی

Electric Muscle Stimulation

 

Electric Muscle Stimulation

نتیجه گیری

این متد آثار متفاوتی را به همراه دارد: از قوی کردن عضلات کمر، شکم و کف لگن که به سختی قابل تغییرهستند، تا قدرت بدنی، فرم گیری شکل بدن و رشد عضلات. در این بین بهبود قوای استقامت نیز ثابت شده است، به خصوص در افرادی که قبلا تمرینات ورزشی کمی انجام داده اند. همچنین این متد در ورزش های رقابتی جهت بهبود سرعت و استقامت ورزشکاران ویا جبران عدم تعادل عضلانی آنها استفاده می شود. افراد مسن نیز به طور یکسان میتوانند از این متد بهره مند شوند. تحقیقات دانشگاه ارلانگن نشان می دهند که به طور مثال چربی های شکم که در بعضی موارد برای سلامت فرد تهدید کننده هستند، با این تمرینات به طرز موثری کاهش می یابند عضلات بدن شما می توانند علاوه بر ایمپالس های عصبی صادر شده از مغز شما توسط تحریک الکتریکی سطحی نیز منقبض شوند .

این جریان ها توسط یک دستگاه الکتریکی به نام EMS تولید می شوند و معمولا از طریق پد هایی که بر روی پوست شما قرار می گیرند سبب انقباض عضلات شما می شوند . در واقع EMS مخفف Electric Muscle Stimulation می باشد و در این روش ورزشی که از امواج الکتریکی سطحی برای تحریک بیشتر عضلات استفاده می شود . علاوه بر پد ها ، در برخی از این دستگاه ها ، از جلیقه ها ی پوشیدنی و یا کمربند جهت انتقال امواج به عضلات شما استفاده می شود . اگرچه این دستگاه ها نتایج خوبی در ورزشکاران حرفه ای نشان داده اند ولی تاکنون اثر کاهش وزن و لاغری آن ها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار نگرفته است . در حال حاضر در ایران برندهایی نظیر ایکس بادی ، میها بادی تک ، ویژن بادی ، ای فیت در حال فروش محصولات خود می باشد که تفاوت هایی جزئی با هم دارند .

 هر جلسه تمرین EMS حدودا ۲۰ الی ۲۵ دقیقه طول خواهد کشید . ابتدا یک جلیقه به شما پوشانده خواهد شد که احساس می کنید یکی از حرفه ای ترین ورزشکاران دنیا هستید،کمی بعد مربی از شما خواهد خواست در حین دریافت ایمپالس های الکتریکی برنامه بدنسازی شامل چند حرکت مختلف نظیر اسکوات ، جلو بازو با دمبل و .. را با وزنه های سبک انجام دهید که البته با توجه به دریافت ایمپالس های الکتریکی در انتها حتی وزنه ۵ کیلوگرمی را نیز به سختی قادر خواهید بود حرکت دهید .

بسیاری از مطالعات در مورد ترکیب بدنی و چربی سوزی می باشد و مطالعات در زمینه بهبود قدرت عضالت و پیگیری یا درمان آسیب محدود است، بنابراین  با توجه به توسعه ی روز افزون این ابزار و عالقه مندی زیاد افراد به استفاده از آن ، نیاز به تحقیقات پژوهشی بیشتری در زمینه اثرات Electric Muscle Stimulationبر بدن می باشد.

کاربردها

افراد مسن نیز به طور یکسان می توانند از این متد بهره مند شوند. تحقیقات دانشگاه ارلانگن نشان می دهند که به طور مثال چربی های شکم که در بعضی موارد برای سلامت فرد تهدید کننده هستند، با این تمرینات به طرز موثری کاهش می یابند.

همچنین افزایش توان و کارایی بدن قطعا امکان پذیر است، که البته بسته به نوع فعالیت ورزشی شما نتایج متفاوتی را در بردارد. یکی از خصوصیات بارز متد EMS تاثیر فوق العاده آن بر میزان سرعت ورزشکاران است. در بررسی های عمل آمده در دانشگاه تربیت بدنی شهر کلن آلمان ثابت شده که متد EMS تنها راه افزایش سرعت است و با استفاده از این متد، حداکثر توان سرعتی یک ورزشکار به طور میانگین می تواند تا ۳۰ درصد افزایش یابد! علاوه بر این متد Electric Muscle Stimulation تلفیقی از تمرینات سرعتی و استقامتی ارائه می دهد. 

تنیس بازان، والیبالیست ها و هندبالیست ها بهبودی بسیاری در سرعت و قدرت ضربه زدن مشاهده خواهند کرد، به همین دلیل است که تیمو بول، قهرمان تنیس روی میز و جورج هاکل، قهرمان رشته ی لژسواری، به معجزه ی متد Electric Muscle Stimulation ایمان پیدا کرده اند. علاوه بر این، متد EMS به هنگام برداشتن وزنه  سنگین با یک طرف بدن حین برخی از ورزش های رقابتی، به عنوان توازن کننده عمل می کند و بدین ترتیب از آسیب دیدگی پیشگیری می کند. تلفیق هوشمندانه ی تمرینات EMS با تمرینات ورزشی یک ورزشکار حرفه ای، بدون شک منجر به افزایش توان ورزشی فرد می شود.

Electric Muscle Stimulation به دوران ریکاوری پس از بارداری کمک می کند به دلیل اینکه تمرینات (ای ام اس) عمیق ترین لایه های عضلانی را هم تحت تاثیر قرار می دهد، میتوان با انجام آن پس از دوران بارداری، به نتایج بسیار خوبی در مرحله ی ریکاوری رسید. بخصوص عضلات کف لگن به طور موثری قوی خواهند شد. این تمرینات در کنار سایر اثرات مثبتشان، از بی اختیاری ادرار نیز جلوگیری می کنند، نه تنها در دوران ریکاوری، بلکه برای مردانی با مشکل ضعف استخوان لگن.

منابع Electric Muscle Stimulation

عبدالحمید حبیبی، محسن قنبرزاده، فردوس احدی. (۱۳۹۰) .بررسی و مقایسه اثر ۱ هفته تمرینات قدرتی و تحریک الکتریکی بر میزان قدرت عضله ی چهارسررانی دختران بسکتبالیست شهر اهواز. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری – دانشگاه شهید چمران اهواز.

ندا شریعتی نیا، امیر لطافتکار، سید صدرالدین شجاع الدین، ملیحه حدادنژاد. (۱۳۹۵) .بررسی اثربخشی پروتکل جامع تمرینی عضالت ستون فقرات با و بدون تحریک الکتریکی عملکردی در افراد سالمند دارای ناهنجاری هایپرکایفوزیس عملکردی .پژوهش در علوم توانبخشی .۳۴۷-۳۴۱٫

 

Amaro-Gahete, F. J., De-la-O, A., Sanchez-Delgado, G., Robles-Gonzalez, L., Jurado-Fasoli, L., Ruiz, J. R., & Gutierrez, A. (2018). Whole-body electromyostimulation improves performance-related parameters in runners. Frontiers in Physiology, 9, 1576.

Filipovic, A., Kleinöder, H., Plück, D., Hollmann, W., Bloch, W., & Grau, M. (2015). Influence of whole-body electrostimulation on human red blood cell deformability. The Journal of Strength & Conditioning Research, 29(9), 2570-2578.

Jee, Y. S. The efficacy and safety of whole-body electromyostimulation in applying to human body: based from graded exercise test. J Exerc Rehabil. 2018; 14: 49–۵۷

Kemmler, W., Weissenfels, A., Willert, S., Shojaa, M., von Stengel, S., Filipovic, A., … & Fröhlich, M. (2018). Efficacy and safety of low frequency whole-body electromyostimulation (WB-EMS) to improve health-related outcomes in non-athletic adults. a systematic review. Frontiers in physiology, 9.

  Kemmler, W., Weissenfels, A., Teschler, M., Willert, S., Bebenek, M., Shojaa, M., … & von Stengel, S. (2017). Whole-body electromyostimulation and protein supplementation favorably affect sarcopenic obesity in community-dwelling older men at risk: the randomized controlled FranSO study. Clinical interventions in aging, 12, 1503.

  Kemmler, W., Weissenfels, A., Bebenek, M., Fröhlich, M., Kleinöder, H., Kohl, M., & von Stengel, S. (2017). Effects of whole-body electromyostimulation on low back pain in people with chronic unspecific dorsal pain: a meta-analysis of individual patient data from randomized controlled WB-EMS trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.

  Kemmler, W., Teschler, M., Weißenfels, A., Bebenek, M., Fröhlich, M., Kohl, M., & von Stengel, S. (2016). Effects of whole-body electromyostimulation versus high-intensity resistance exercise on body composition and strength: a randomized controlled study. EvidenceBased Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Kemmler, W., Von Stengel, S., Schwarz, J., & Mayhew, J. L. (2012). Effect of whole-body electromyostimulation on energy expenditure during exercise. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(1), 240-245. 23

Kemmler, W., Bebenek, M., Engelke, K., & von Stengel, S. (2014). Impact of whole-body electromyostimulation on body composition in elderly women at risk for sarcopenia: the Training and ElectroStimulation Trial (TEST-III). Age, 36(1), 395-406.

 – Kemmler, W., Teschler, M., Weissenfels, A., Bebenek, M., Von Stengel, S., Kohl, M., … & Engelke, K. (2016). Whole-body electromyostimulation to fight sarcopenic obesity in community-dwelling older women at risk. Resultsof the randomized controlled FORMOsAsarcopenic obesity study. Osteoporosis International, 27(11), 3261-3270.

  Kemmler, W., Schliffka, R., Mayhew, J. L., & von Stengel, S. (2010). Effects of whole-body electromyostimulation on resting metabolic rate, body composition, and maximum strength in postmenopausal women: the training and electrostimulation trial. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(7), 1880-1887.

Pano-Rodriguez, A., Beltran-Garrido, J. V., Hernández-González, V., & Reverter-Masia, J. (2019). Effects of whole-body ELECTROMYOSTIMULATION on health and performance: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 19(1), 87.

 

 

[۲] Amaro

[۳] Filipovic

[۴] Jee

[۵] Pano-Rodriguez

[۶] Wolfgang Kemmler

[۷] – Andre Filipovic

[۸] – Derek M. Hansen

[۹] -Sara PREGELJ